Zonnepanelen onderhouden: zo doe je dat

Geplaatst op

Zonnepanelen vergen weinig onderhoud. Eventueel vuil wordt vanzelf weggespoeld door regen of sneeuw. Toch is het belangrijk om jouw zonnepanelen regelmatig te controleren op achtergebleven vuil, zoals bladeren of stof. Hoe zorg je voor goed onderhoud?

Tip 1: Maak de zonnepanelen regelmatig schoon

Om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen, is het belangrijk om het paneel af en toe schoon te maken. Het vuil dat op het paneel zit kan in jouw panelen terechtkomen en het rendement verminderen. Om te voorkomen dat er vuil in het paneel komt, moet je het vuil schoonmaken met een plastic borstel, een slang of schuurpapier. Het is niet nodig om chemicaliën te gebruiken.

Waarom is goed schoonmaken van zonnepanelen belangrijk?

Het is belangrijk om jouw zonnepanelen schoon te maken om te voorkomen dat de zonne-energie achteruit gaat. Het vuil op het paneel zal de efficiëntie van het paneel beïnvloeden en zal jouw energierekening verhogen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Tip 2: Gebruik een natte spons of alcoholdoekje

Om het vuil eraf te wassen, moet je het paneel schoonmaken met een natte spons of een alcoholdoekje. Daarna laat je het paneel drogen in de zon, zodat het optimaal kan functioneren. Het vuil dat achterblijft nadat je het op deze manier hebt schoongemaakt, zal niet optimaal kunnen functioneren.

Tip 3: Maak bij een stroomstoring zo snel mogelijk schoon

Wanneer je krijgt met een stroomstoring, dien je jouw zonnepanelen extra goed schoon te maken. Doe je dat niet, dan kun je zonder stroom komen te zitten. Als de stroom uitvalt, kunnen jouw zonnepanelen meer energie opslaan dan normaal. De extra energie zal worden opgeslagen in de cellen in plaats van in jouw batterijen. Hierdoor zal de zonne-energie uitschakelen, wat grote schade kan veroorzaken aan jouw apparaten.

Tot slot: zorg voor een goede locatie van de zonnepanelen

Zorg ervoor dat de panelen op een plek liggen waar ze het meest aan de zon worden blootgesteld. Een schuin dak op het zuiden levert vaak de meeste stroomopbrengst op. Zie vuil liggen op de panelen? Maak het dan snel schoon. Mocht je hier geen zin in hebben, laat het dan zo. Maar in dat geval kan het rendement wel lager uitvallen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten? Stuur dan een mail naar info @ tuinklussen-tilburg.nl.

Contactgegevens

Via info @ tuinklussen-tilburg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden